Windturbines Nijmegen-Betuwe overgedragen aan coöperatie

Vanmiddag om 15.00 uur is de overname van de Lagerwey windturbines getekend door Pim de Ridder namens Windpark Nijmegen-Betuwe. Hiermee zijn de windturbines officieel overgedragen aan Windpark Nijmegen-Betuwe en de leden van de coöperatie WindpowerNijmegen.

De windturbines van het windpark draaien al sinds oktober maar hebben nu formeel de testfase afgerond en kunnen daarmee overgedragen worden aan de eigenaren van het park. Naast o.a stichting Wiek-II zijn dat ruim 1.013 leden van de coöperatie uit met name Nijmegen, Overbetuwe maar ook daarbuiten.

Pim de Ridder namens Windpark Nijmegen-Betuwe: “We zijn blij man. De turbines draaien al een paar weken lekker door maar na de laatste restpuntjes is het project spik en span en zijn we klaar om de eerste grote bijdrage te gaan leveren aan de verduurzaming van de regio Nijmegen.”

De Ridder vervolgt: “Windpark Nijmegen-Betuwe is geen standaard project. Samenwerken met 1.013 aandeelhouders vraagt om een bijzondere aanpak van alle partijen die betrokken zijn bij het project. Een partij als Lagerwey past hier bij. We hebben veel van hen gevraagd buiten de traditionele scope bij het realiseren van dit windpark, van uitleg aan de hard-core techneuten in de coöperatie tot rondleidingen van 400 kinderen op de locatie.”

De succesvolle en snelle realisatie van het windpark motiveert de eigenaren om nog meer groene plannen te ontwikkelen. Zoals het realiseren van een vijfde windturbine, het bouwen van een groene centrale die warmte levert uit zonne-energie en het vormen van een eigen duurzaam lokaal energiebedrijf.

Pim de Ridder: “Maar we beginnen nog maar net. Er is nog een enorme inspanning te leveren voor de verduurzaming van de energievoorziening in de regio. Die bal pakken we op. Zo is er onder de molens op De Grift nog ruimte voor meer projecten. Te beginnen met een zonnecentrale van 5 ha die we aan kunnen sluiten op het elektriciteitsnetwerk van het windpark. En de gemeenten zijn op zoek naar een volledige verduurzaming van het elektriciteitsportfolio. We denken dat het niet alleen lokaal en duurzaam kan, maar ook in eigen hand. Burgers geven energie; een boost voor de regionale economie is het ook, maar vooral is het een beweging van onderop die de energievoorziening van de toekomst gaat vormgeven.”