Eerste kWh – geproduceerd met de L100 in Finland

3 weken voor op schema heeft Lagerwey onlangs het grootste turbine type van haar 2,5MW platform, de L100 met een rotor diameter van 100m en een ashoogte van 99m opgeleverd. Dit alles op een prachtig agrarisch terrein in het mid-westen van Finland, dichtbij Tueva in de Suupohja regio, op een plek genaamd ‘Pettumäen’. Verwacht wordt dat deze turbine rond de 6.500 MWh zal produceren, om zo jaarlijks het energieverbruik van 900 gemiddelde Finse huishoudens te dekken (vergelijkbaar met ongeveer 1.500 gemiddelde Europese huishoudens). Binnen 3 dagen was de mechanische bouw compleet en de 750t kraan kon de site weer verlaten. Onze ingenieurs achterlatend om de turbine in bedrijf te stellen, welke nu soepel loopt, haar eerste wind vangend, precies op tijd voor het windrijke seizoen. Onze klanten zijn 2 lokale ondernemers die de noodzaak inzien van hernieuwbare energie en zien hun bijdrage tot de energie – transitie als zowel een financiële als ethische investering, tonend dat zakelijkheid en ethiek hand in hand gaan in deze sector. Diverse andere windturbines van Lagerwey, dicht bij dit terrein in de buurt van Kauhajoki en Teuva  staan op de planning om opgetrokken te worden voor de volgende winter.

Henk Lagerwey, oprichter en mede-eigenaar van Lagerwey zegt:

“Een 10-tal jaar geleden startten de eerste Lagerwey direct drive turbines met het ‘oogsten’ van wind in Finland en nu staat een van de eerste turbines gebaseerd op ons nieuwe platform geïnstalleerd in Finland, om de weg verder vrij te maken voor nog meer turbines.

Ik geloof dat de Finse mensen en Lagerwey iets gemeen hebben met elkaar, we streven beiden naar betrouwbaarheid en duurzaamheid, kwaliteitsproducten die bewijzen dat het de meest kosten effectieve oplossingen zijn gedurende de gehele levenscyclus van het product. Ik zal er persoonlijk op toezien dat onze producten zo goed hun werk uitvoeren dat onze klanten allemaal ambassadeurs worden”!