Lagerwey en kaskisten tuulivoima oy starten samenwerking

Kaskisten Tuulivoima Oy, een Finse project ontwikkelaar, voornamelijk werkzaam in de Suupohja regio, is een lange termijn partnerschap aangegaan met Lagerwey, een Nederlandse windturbinefabrikant die behoort tot de pioniers in de windindustrie.

Kaskisten Tuulivoima Oy en Lagerwey zijn aandeelhouders in Lagerwey Finland Oy en zullen samenwerken aan de ontwikkeling en realisatie van windenergie projecten en aan de verkoop van windturbines aan derden met de doelstelling om lokale productie van windturbines op te starten. Lagerwey Finland Oy verwacht begin 2014 te kunnen starten met lokale productieactiviteiten.

Het bedrijf ontving haar eerste order in december 2012 en zal haar eerste windturbine installeren in de late zomer van 2013, een L100-2.5MW, dicht bij Tueva. De turbine zal worden gebouwd op een kleine heuvel van 15 meter hoog en samen met de buisvormige stalen toren van 98 meter bedraagt de hoogte bijna 165 meter. Voor diverse projecten in ontwikkeling plant het bedrijf haar L100-2.5MW met  een 135 meter ashoogte. Hogere ashoogtes en het volgende wind turbine platform met een aanzienlijk grotere rotor zijn in ontwikkeling. “We zijn klaar voor de Finse markt en we geloven stellig dat onze geavanceerde technologie en de kosten effectieve MST toren die wij bieden zijn weg zal vinden hier, waar hoge kwaliteit en uitmuntende levenscyclus/prijs prestatie niveaus nodig zijn”, zegt Aart van de Pol, aandeelhouder en directeur van Lagerwey. “Met het opzetten van Lagerwey Finland Oy samen met Kaskisten Tuulivoima Oy krijgen we stevige voet aan de grond in de Finse markt en kunnen zo de kracht van ons product en onze organisatie bewijzen en laten zien hoe wij ons onderscheiden in deze concurrerende markt.”

“Lagerwey ‘s doel is om een productievestiging in de Suupohja regio op te zetten, zodra dit gerechtvaardigd kan worden door de order portefeuille. Dit kan redelijk snel gerechtvaardigd worden gezien de Lagerwey technologie die een relatief lage investering in productiemiddelen vergt en een hoog niveau aan in-house productiemogelijkheden biedt. Dit resulteert in hoge marges ondanks haar kleinschaligheid !”,  zegt Ard de Poot, sales manager bij Lagerwey.

Mr. Jaakko Leppinen, voormalig  Ruukki werknemer, start met de eerste verkoopactiviteiten in Finland, parallel aan zijn projectontwikkelingsactiviteiten. En hij draagt tegelijkertijd zorg voor de voorbereiding op lokale productie. “Finland streeft ernaar om 2.500 MW aan windenergie te realiseren tot 2020,. Dit streven moet hand in hand gaan met lokale productie van  ‘state-of-the-art’ windturbines ontworpen door Lagerwey, de pionier met meer dan 33 jaar ervaring in windturbine ontwerp en fabricage. En meer dan 17 jaar ervaring met direct-drive technologie. Lagerwey introduceert een nieuwe standaard binnen de industrie, garanderend dat ze kan omgaan met de prijsverlagingstrend in de sector. Dit resulteert in een lagere prijs per kWh. Wat Lagerwey aanzienlijk onderscheidt van andere fabrikanten is haar vermogen om kosteneffectief te zijn ondanks haar kleinschaligheid.  En precies dat helpt ons om lokale productie op te starten met aanzienlijk lagere risico’s en gebaseerd op een relatief lage order intake.” Lagerwey Finland Oy wordt lokaal vertegenwoordigd door Mr. Jaakko Leppinen, hij heeft de leiding over project ontwikkeling en kan worden beschouwd als ‘senior’ in de jonge windenergie sector in Finland.